ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός του Apps4Athens Hackathon

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το διήμερο 30–31 Μαρτίου 2024 ο μαραθώνιος καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Αθηναίων με την συμμετοχή των πολιτών, Apps4Athens Hackathon, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

To Apps4Athens Hackathon συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχαν startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, ομάδες φοιτητών από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, επαγγελματίες, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων.

Ο Μαραθώνιος Apps4Athens Hackathon αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας με την κοινότητα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας μας και απευθύνεται σε κάθε πολίτη που έχει ιδέες και προτάσεις για εφαρμογές και υπηρεσίες που θα υποστηρίξουν την συμμετοχική στρατηγική του Δήμου για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για μια βιώσιμη, πράσινη και ανθρώπινη πόλη.

Στον μαραθώνιο συμμετείχαν πάνω από 200 διαγωνιζόμενοι, 60 ομάδες και 40 μέντορες, οι οποίοι καθοδήγησαν και υποστήριξαν τις ομάδες να διαμορφώσουν και να προχωρήσουν περαιτέρω την ιδέα τους.

Από τον χώρο που δούλευαν οι ομάδες του Apps4Athens Hackathon

Η έναρξη του μαραθωνίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου με το Kick Off Meeting, στο οποίο απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, ο Πρόεδρος της ΔΑΕΜ, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ κ. Λάζαρος Καραούλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων κ. Μανώλης Βελεγράκης.

O Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, ο κ.Βαγγέλης Μαρινάκης, Πρόεδρος ΔΑΕΜ Α.Ε., ο κ. Λάζαρος Καραούλης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΑΕΜ Α.Ε. και ο κ. Μανώλης Βελεγράκης, Πρόεδρος ΔΣ του Δήμου Αθηναίων

Στη συνέχεια σύντομες παρουσιάσεις πραγματοποίησαν ο κ. Ελισσαίος Σαρμάς, Διευθυντής Καινοτομίας της ΔΑΕΜ, ο οποίος μίλησε για τις δράσεις και καλές πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού της ΔΑΕΜ και η κ. Κατερίνα Τζουβάρα, Εκπρόσωπος της Google η οποία μίλησε για την υπηρεσία Google Cloud.

Τέλος έγινε παρουσίαση με τους στόχους, τις θεματικές ενότητες και τη διαδικασία του μαραθωνίου καινοτομίας Apps4Athens Hackathon, καθώς και ένα σύνολο από καλές πρακτικές και εργαλεία για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών από τους συμμετέχοντες.

Ο κ. Ελισσαίος Σαρμάς, Διευθυντής Καινοτομίας ΔΑΕΜ Α.Ε. και η κ. Κατερίνα Τζουβάρα, Εκπρόσωπος της Google

Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν σε λιγότερες από 30 ώρες τις εφαρμογές και τις προτάσεις τους και την Κυριακή 31 Μαρτίου παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους οι 39 ομάδες που υλοποίησαν την εφαρμογή τους. Να σημειωθεί ότι κάποιες από τις ομάδες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου.

Καθώς το επίπεδο των ομάδων ήταν πολύ υψηλό, η επιτροπή αξιολόγησης αποφάσισε να απονείμει και 4ο βραβείο, πέραν των αρχικών τριών που προβλέπονταν καθώς και την επιλογή επιπλέον τεσσάρων ομάδων για την υποστήριξή τους σε 6μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν κέρδισαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 6.500 ευρώ και επιπλέον επιλέχθηκαν άλλες τέσσερις ομάδες που μαζί με τις διακριθείσες θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για την υλοποίηση της ιδέας τους υποστηριζόμενες από 6μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την επιτροπή αξιολόγησης, στην οποία συμμετείχαν:

  • Βαγγέλης Μαρινάκης, Πρόεδρος ΔΑΕΜ
  • Λάζαρος Καραούλης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΑΕΜ
  • Ελισσαίος Σαρμάς, Διευθυντής Καινοτομίας ΔΑΕΜ
  • Χρήστος Καλλονιάτης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Γιώργος Τσιχριντζής, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
  • Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής ,Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Μαρίνος Ξυναριανός, Digital, Fintech & Innovation Expert

Οι 8 ομάδες που διακρίθηκαν:

Οι νικητές του Apps4Athens Hackathon

H Ομάδα Solar Code, κέρδισε το 1ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, δημιουργώντας μέσα στο διήμερο του διαγωνισμού καινοτομίας μία υπηρεσία για την αξιοποίηση κεφαλαίων και διαθέσιμων χώρων με σκοπό τη βέλτιστη τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στ πόλη.

Η Ομάδα GeoSquad, κέρδισε το 2ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, και δημιούργησε εφαρμογή κινητού που λειτουργεί ως ψηφιακός οδηγός με την χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και φωνητική λειτουργία, η οποία δίνει απαντήσεις σχετικά με την αρχαία ιστορία της Αθήνας.

Η Ομάδα GreenBlock, κέρδισε το 3ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ, παρουσιάζοντας ε ένα σύστημα πλοήγησης που προτείνει εναλλακτικές διαδρομές και σημεία με εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η Ομάδα GAIA, κέρδισε το 4ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ, και υλοποίησε σύστημα όπου με την χρήση κάμερας εγκατεστημένη στα απορριμματοφόρα του Δήμου, μπορεί να εντοπίζει τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους του Δήμου και να ενημερώνει την Δημοτική Αρχή για την περισυλλογή τους.

Η επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε άλλες 4 ομάδες που επιθυμεί να δει τις ιδέες να υλοποιούνται από τον Δήμο Αθηναίων, οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια με τυχαία σειρά:

  • Η Ομάδα Tripmate, αποτελούμενη από μαθητές, παρουσίασε μίατουριστική εφαρμογή, καθοδήγησης του επισκέπτη σε σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου, αξιολογώντας ταυτόχρονα και ποικιλία παραγόντων για την βέλτιστη επίσκεψη σε αυτά όπως καιρικά δεδομένα κ.α.
  • Η Ομάδα Athenssourcing AI, δημιούργησε μία εφαρμογή διαχείρισης και προβολής εκδηλώσεων και δρώμενων του Δήμου Αθηναίων, στα οποία ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται αλλά και να επιλεγεί αν θέλει να συμμετέχει.
  • Η Ομάδα Crosswalk IQ, πρότεινε σύστημα IοT για έξυπνες διαβάσεις πεζών οι οποίες μεγεθύνονται όταν θέλει να περάσει ένας πεζός ή κάποιος με κινητικά προβλήματα (Α.Μ.Ε.Α.).
  • H Ομάδα Vercity, παρουσίασε έναν αυτοματοποιημένο εκπρόσωπο εξυπηρέτησης πολιτών με τεχνολογίες NLP & LLM.

O Μαραθώνιος Καινοτομίας Apps4Athens Hackathon, ολοκληρώθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, o οποίος έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες και τις παρότρυνε να συνεχίσουν στον δρόμο της καινοτομίας και της δημιουργίας ,αναφέροντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα υποστηρίξει όλες τις ομάδες ώστε να προχωρήσουν σε άμεση υλοποίηση και εφαρμογή της ιδέας τους για αξιοποίηση από το Δήμο και τους πολίτες .

Δείτε στιγμές από το Apps4Athens Hackathon

Πηγή άρθρου: https://medium.com/

Leave a Comment