ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός του webinar για την Ενδυνάμωση των ατόμων στην ψηφιακή εποχή από την Data.europa Academy

Στις 12 Απριλίου 2024, από τις 10:00 έως τις 11:30 CET, το Data.europa Academy φιλοξένησε το διαδικτυακό σεμινάριο «Διαχείριση προσωπικών δεδομένων και αλτρουισμός: πώς και πότε τα άτομα εξουσιοδοτούνται να λαμβάνουν αποφάσεις κοινής χρήσης δεδομένων;», ολοκληρώνοντας μια σειρά σχετικά με τον Νόμο Διακυβέρνησης Δεδομένων (DGA).Η πρώτη συνεδρία εμβάθυνε στο νομικό πλαίσιο της DGA, με στόχο να βελτιώσει την κοινή χρήση δεδομένων με ασφαλή και αναλυτικό τρόπο, και διερεύνησε τις αντιθέσεις με την Οδηγία ανοιχτών δεδομένων. Πάνω από 500 άτομα εγγράφηκαν για αυτή τη δεύτερη συνεδρία, η οποία υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο η DGA εισάγει νέους τρόπους για τα άτομα να ελέγχουν και να μοιράζονται τα δεδομένα τους, ευθυγραμμιζόμενοι με την Οδηγία Ανοικτών Δεδομένων.

Στην συνέχεια, ομιλητές από το  MyData Global κα το  Datalog  εμπλούτισαν τη συζήτηση για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων και τον αλτρουισμό δεδομένων. Το MyData Global, με το τεράστιο δίκτυο συμμετεχόντων της, ρίχνει φως σε πλατφόρμες διαχείρισης προσωπικών δεδομένων που υπερασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα και προσφέρουν πληροφορίες για τις διαφοροποιημένες προκλήσεις και τις περιπτώσεις χρήσης εξατομικευμένης κοινής χρήσης δεδομένων. Η Datalog, ο πρώτος εγγεγραμμένος στην ΕΕ πάροχος υπηρεσιών αλτρουισμού δεδομένων στο πλαίσιο της DGA, έφερε στο τραπέζι τα αναμενόμενα οφέλη του αλτρουισμού δεδομένων, περιγράφοντας την κοινωνικοοικονομική αξία και αντιμετωπίζοντας προκλήσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Η συνεδρία πρόσφερε μια βαθιά γνώση στις υπηρεσίες διαμεσολάβησης δεδομένων, σχεδιασμένες για να τηρούν αυστηρά το απόρρητο κατά τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, και την έννοια του αλτρουισμού δεδομένων, ενθαρρύνοντας τα άτομα να συνεισφέρουν τα δεδομένα τους για το ευρύτερο καλό, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η προστασία του περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες απέκτησαν μια πιο πλούσια κατανόηση των επιπτώσεων της DGA για τις πρακτικές κοινής χρήσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης διαφάνειας και ελέγχου.

Για περισσότερα, δείτε το video και  τις διαφάνειες στο Data.europa Academy.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu

Leave a Comment