ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Aνοιχτά δεδομένα μετακινήσεων και μεταφορών από το European Data Portal

Τα ανοικτά δεδομένα μετακινήσεων και μεταφορών είναι ένας από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους τομείς δεδομένων του European Data Portal και είναι ένας από τους πέντε θεματικούς τομείς δεδομένων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) θεωρεί ότι έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο .

Οι πέντε θεματικοί τομείς δεδομένων είναι σύνολα δεδομένων τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να έχουν την υψηλότερη ζήτηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνουν γεωχωρικά δεδομένα, δεδομένα παρατήρησης της γης και δεδομένα περιβάλλοντος, δεδομένα μεταφορών και μετακινήσεων, στατιστικά στοιχεία και εταιρικά δεδομένα.

Ο αντίκτυπος των ανοικτών δεδομένων στις μετακινήσεις

Το European Data Portal προσφέρει 7.600 σύνολα δεδομένων σχετικά με τις μετακινήσεις. Υπάρχουν για παράδειγμα δεδομένα από την Ελβετία σχετικά με την κοινή χρήση ποδηλάτων και τα συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων σε ολόκληρη τη χώρα ή από την Ιταλία, η οποία δείχνει τη θέση σταθμών  ποδηλάτων που έχουν εγκατασταθεί και σχεδιάζονται στο δήμο Matera της Ιταλίας. Επιπλέον, η πύλη παρέχει, για παράδειγμα, πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων που αντιπροσωπεύουν τις οδικές εργασίες στο Βέλγιο, τις συνθήκες χειμερινής κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα στη Γαλλία ή σύνολα δεδομένων σχετικά με την κατασκευή δρόμων στη Σουηδία.

Αυτά τα σύνολα δεδομένων είναι προσβάσιμα μέσω του European Data Portal, το οποίο συλλέγει μεταδεδομένα από εθνικές πύλες ανοιχτών δεδομένων. Οι εθνικές πύλες ανοιχτών δεδομένων δημοσιεύουν τα δεδομένα ή συλλέγουν δεδομένα από διαφορετικά ιδρύματα εντός των χωρών τους, όπως ομοσπονδιακές, περιφερειακές και τοπικές πύλες. εθνικών, περιφερειακών και τοπικών κυβερνητικών φορέων ή ερευνητικών ιδρυμάτων.

Παραδείγματα χρήσης  ανοιχτών δεδομένων μετακινήσεων

Το European Data Portal διαθέτει ενενήντα παραδείγματα  περιπτώσεων χρήσης ανοιχτών δεδομένων που χρησιμοποιούν ανοικτά δεδομένα μετακίνησης. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα Saemes και η εφαρμογή Moovit.

Το Saemes είναι μια γαλλική πλατφόρμα που παρέχει στους χρήστες πληροφορίες στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο στο Παρίσι. Η υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν διαθέσιμο χώρο στάθμευσης και παρέχει την καλύτερη διαδρομή σε εκείνη την τοποθεσία. Σε επιλεγμένους χώρους στάθμευσης, το Saemes επιτρέπει στους χρήστες να κρατήσουν χώρο στάθμευσης για να εξοικονομήσουν χρόνο ψάχνοντας για διαθέσιμα σημεία. Η πλατφόρμα συλλέγει στοιχεία από διάφορες τοπικές αρχές και θεσμούς σχετικά με τα διάφορα γκαράζ και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στην πόλη του Παρισιού.

Το Moovit είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να δουν τις πληροφορίες μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως οι χρόνοι άφιξης των λεωφορείων, οι χάρτες και τα δρομολόγια τρένων σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία προήλθε από το Ισραήλ και είναι πρωτοπόρος στο χώρο της Mobility as a Service (MaaS) και έχει ως στόχο την απλούστευση της αστικής κινητικότητας, καθιστώντας τις μεταφορές πιο αποτελεσματικές, προσιτές και βιώσιμες. Το Moovit συλλέγει δεδομένα από διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς από χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν χρονοδιαγράμματα λεωφορείων και τρένων, στάσεις και σταθμούς. Η εταιρεία συλλέγει έως και τέσσερα δισεκατομμύρια ανώνυμα σημεία δεδομένων κάθε μέρα που αναλύεται για να δείξει στους χρήστες τις καλύτερες επιλογές ταξιδιού στην εφαρμογή και την ιστοσελίδα του Moovit.

Πηγή άρθρου: https://www.europeandataportal.eu/

Leave a Comment