ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, η πολιτεία απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συστράτευσης στα καινοτόμα μυαλά της ελληνικής κοινωνίας για να συνδράμουν, αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να υποστηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει δύο πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων και την ταχεία υλοποίηση ώριμων ψηφιακών λύσεων που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες θα συνδεθούν με τον Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής #EUvsVirus, ο οποίος ξεκινά την Τρίτη 14 Απριλίου, ως μια ενιαία εθνική συμμετοχή, με τον τίτλο #GreeceVsVirus.

Η αναλυτική περιγραφή των πρωτοβουλιών, καθώς και η παρουσίαση της διαδικασίας για την υποβολή και αξιολόγηση των σχετικών προτάσεων, είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση covidhackgr.gov.gr. Οι δύο πρωτοβουλίες είναι:

Α. Διαγωνισμός Ανάδειξης Καινοτόμων Ιδεών – #COVIDhackGR

Ο διαγωνισμός έχει στόχο να αναδείξει νέες ιδέες και προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και από αυτές θα αναδειχθούν όσες τεκμηριωμένα οδηγούν σε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.

Δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό, έχουν: επιχειρήσεις, νεοφυείς και υφιστάμενες, ερευνητικές ομάδες, ερευνητές της Υγείας και της Πληροφορικής, στελέχη του χώρου της τεχνολογίας, και όσοι θέλουν να συμβάλλουν στην υλοποίηση των προτάσεων που θα παρουσιαστούν.

Ο διαγωνισμός ξεκινά την Τρίτη 14 Απριλίου, ενώ οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν έως την Κυριακή 26 Απριλίου στη σελίδα covidhackgr.gov.gr. Στην ίδια σελίδα μπορεί επίσης να υποβληθεί δήλωση συμμετοχής από προγραμματιστές, μέντορες, έμπειρους επιστήμονες και επαγγελματίες και άλλους υποστηρικτές οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζεται από αυτούς τους υποστηρικτές επαγγελματίες του χώρου της τεχνολογίας, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και τη συμβουλευτική καθοδήγηση, για να ωριμάσει και να μεταμορφώσει την ιδέα της σε πρακτική και χρήσιμη λύση.

Β. Δράση Άμεσης Εφαρμογής Ώριμων Ψηφιακών Λύσεων

Η δράση έχει στόχο να επιταχύνει την υλοποίηση ώριμων καινοτόμων ψηφιακών λύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε διαδικασία αξιολόγησης μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις τεχνολογικών εφαρμογών που είτε έχουν αναδειχθεί μέσα από άλλες διαγωνιστικές δράσεις (π.χ. hackathons), για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, είτε αποτελούν ήδη ώριμες λύσεις με εξαιρετική τεκμηρίωση της δυνατότητας άμεσης ολοκλήρωσης, κλιμάκωσης και διάθεσης από ήδη υφιστάμενες παραγωγικές δομές.

 Η υποβολή προτάσεων ξεκινά την Τρίτη 14 Απριλίου μέσω της σελίδας covidhackgr.gov.gr. Οι προτάσεις πρόκειται να αξιολογηθούν από επιτροπή υψηλού κύρους και όσες προκριθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση μέσω του διαδικτύου. Στη συνέχεια, με στόχο την άμεση εφαρμογή των επιλεγμένων λύσεων, αυτές θα ενισχυθούν με την παροχή πόρων, χρηματικών και τεχνογνωσιακών, καθώς και τεχνολογικής υποδομής που θα διατεθούν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και τους υποστηρικτές της δράσης.

Την πρωτοβουλία #COVIDhackGR του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν τα σημαντικότερα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και συλλογικοί φορείς της υγείας και της τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία Επιτάχυνσης και Άμεσης Εφαρμογής Καινοτόμων Ψηφιακών Λύσεων υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας, και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

covidhackgr.gov.gr

3 thoughts on “Πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

  1. Γιατί το υπουργείο επέλεγε να χρησιμοποιήσει κλειστό λογισμικό ( Cisco – Webex ) για τα τηλεμαθήματα των μαθητών και όχι κάποια ανοιχτή τεχνολογία ;

    • Όλες οι εφαρμογές του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που χρησιμοποιούν τα σχολεία για την τηλεεκπαίδευση είναι εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού (δείτε εδώ) αλλά οι λίγοι servers που εχει στην διάθεση του το ΠΣΔ δεν επαρκούν να καλύψουν όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Χρειαζονται επενδύσες σε υποδομές servers και υποστήριξη για να μπορέσoυν να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεις. Η Cisco προσέφερε δωρεάν τις υποδομές της, μεχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς- αλλά ειναι πολύ πιθανόν την επόμενη φορά να ζητήσει πολύ υψηλό αντίτιμο. Το στοιχημα για το μελλον είναι να ενισχυθούν οι υποδομές της Δημόσιας Εκπαίδευσης, και οχι να επιλεχθεί μια ακριβή -κλειστή λύση μιας πολυεθνικής για ενοικίαση υποδομών.

  2. Συμφωνώ και επαυξάνω, κατανοώ την τεχνική αναγκαιότητα για bare metal servers στην ενίσχυση του ΠΣΔ. Όμως θέλω να φέρω στο τραπέζι της συζήτησης και τα εξής ερωτήματα:
    1) Έχουμε ένα σωρό cloud στην ακαδημαϊκή κοινότητα με χιλιάδες CORES και επιπλέον Government Cloud, κανένα δεν μπορούσε να δώσει πόρους;

    2) Μήπως τα cloud μας είναι πολύ απομονωμένα και για αυτό θα καταλήξουμε στα public cloud και θα πάει χαμένη η επένδυση και η τεχνογνωσία του ακαδημαϊκού τομέα;

    3) Μήπως χρειάζεται ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης και εκτεταμένα σχέδια και συμφωνίες αμοιβαίας υποστήριξης, ανάμεσα στα cloud και τους οργανισμούς;

    Αναγκαία η εκ των υστέρων αναζήτηση των ώριμων λύσεων, αλλά είναι ευκαιρία να βάλουμε και στην εικόνα την γνωστή παροιμία “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…” απέναντι στην πολύχρονη τάση για εκμηδενισμό των χρηματοδοτήσεων των υποδομών και των υπηρεσιών τους.

    Ευχαριστώ

Leave a Comment