ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ανοιχτά δεδομένα λυμάτων για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας;

Σε όλη την Ευρώπη, αναδεικνύονται καινοτόμες πρωτοβουλίες ανοικτών δεδομένων για τα λύματα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Τα λύματα φέρουν πληθώρα πληροφοριών για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για κρούσματα ασθενειών, χρήση ναρκωτικών και περιβαλλοντική ρύπανση. Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας μπορούν να ανιχνεύσουν και να ανταποκριθούν σε απειλές για την υγεία πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. 

Για παράδειγμα, η Ολλανδία παρακολουθεί τα λύματα για τον εντοπισμό του κορονoϊού. Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) και έχει αναπτυχθεί για να καλύψει περισσότερες από 320 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, παρέχοντας έγκαιρες προειδοποιήσεις για εστίες και παρακολουθώντας την αποτελεσματικότητα των εκστρατειών εμβολιασμού. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι προσβάσιμα σε ένα ανοιχτό σύνολο δεδομένων .

Εκτός από ασθένειες, η χρήση ναρκωτικών μπορεί επίσης να παρακολουθείται. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικοεξάρτησης (EMCDDA) συνδύασε ανοιχτά δεδομένα από επιστημονικές μελέτες που χρονολογούνται από το 2011 σε έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει τη χρήση ναρκωτικών σε ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να συνδυαστούν με άλλα ανοικτά σύνολα δεδομένων για να επαληθεύσουν την εγκυρότητα ή να αποκτήσουν νέες ιδέες. Ένα πιθανό παράδειγμα είναι το ανοιχτό σύνολο δεδομένων για τη χρήση παράνομων ναρκωτικών στη Σλοβενία ​​για πολλά χρόνια, σε διάφορες μελέτες.  

Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να δημιουργηθούν όχι μόνο σε επιστημονικές μελέτες, αλλά και με άλλα μέσα. Για παράδειγμα, το ανοιχτό σύνολο δεδομένων για τη χρήση ναρκωτικών στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελείται από αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Υγείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δημόσιας Ασφάλειας. Πιθανές γνώσεις που μπορούν να αντληθούν από αυτό περιλαμβάνουν τη διαφορά μεταξύ της αναφερόμενης και της μετρούμενης χρήσης ναρκωτικών. 

Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης προς τη χρήση ανοιχτών δεδομένων για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε κορυφαίος υποστηρικτής των πρωτοβουλιών ανοιχτών δεδομένων, με πληθώρα δεδομένων διαθέσιμα στο data.europa.eu . 

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Leave a Comment