ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

DCAT-AP για σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας: Βελτίωση της προσβασιμότητας δεδομένων σε όλη την Ευρώπη

Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε το  DCAT Application Profile  για σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας (DCAT-AP HVD), ένα νέο εργαλείο που διευκολύνει την εύρεση και χρήση σημαντικών δημόσιων δεδομένων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το φιλικό προς τον χρήστη annex ενισχύει το υπάρχον πλαίσιο DCAT-AP, καθιστώντας τα δεδομένα του δημόσιου τομέα πιο προσιτά και αναζητήσιμα διασυνοριακά και τομεακά.

Το DCAT-AP είναι μια προδιαγραφή που βασίζεται στο λεξιλόγιο του Καταλόγου Δεδομένων (DCAT) και είναι ζωτικής σημασίας για την περιγραφή των συνόλων δεδομένων του δημόσιου τομέα στην Ευρώπη. Πρωταρχικός στόχος του είναι να επιτρέψει στους ανθρώπους να βρίσκουν εύκολα δεδομένα από διαφορετικές κυβερνητικές πύλες, βοηθώντας στην καλύτερη κατανόηση και χρήση αυτών των πληροφοριών για διάφορους σκοπούς.

Το DCAT-AP HVD έρχεται ως απάντηση στον Εκτελεστικό κανονισμό για σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας (HVD IR), που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτός ο κανονισμός υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των δεδομένων, ειδικά εκείνων που θεωρούνται υψηλής αξίας. Με το DCAT-AP HVD, η συμμόρφωση με αυτούς τους νέους κανονισμούς είναι απλή και απαιτεί λίγη επιπλέον προσπάθεια από χρήστες που είναι ήδη εξοικειωμένοι με το DCAT-AP.

Η ανάπτυξη του DCAT-AP HVD περιλάμβανε εκτεταμένες διαβουλεύσεις και σχόλια από το κοινό, συμπεριλαμβανομένων τριών διαδικτυακών σεμιναρίων στις αρχές του 2023, μιας πρόχειρης έκδοσης και μιας περιόδου αναθεώρησης. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας έχουν ενσωματωθεί στην τελική έκδοση του παραρτήματος, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για χρήση.

Το DCAT-AP HVD δεν είναι μόνο συμβατό με το τρέχον DCAT-AP 2.2 αλλά και με το επερχόμενο DCAT-AP 3.0. Απλοποιεί την υλοποίηση του HVD IR και υποστηρίζει την αναζήτηση συνόλων δεδομένων σε διαφορετικές πύλες δεδομένων, ενισχύοντας τη δυνατότητα εντοπισμού και χρηστικότητας των δεδομένων του δημόσιου τομέα στην Ευρώπη.

Εξερευνήστε αυτό το νέο εργαλείο και την τεκμηρίωσή του εδώ, και σας προσκαλούμε να ρίξετε μια ματιά στο παράρτημα και να αφήσετε τυχόν σχόλια στην Ενότητα ζητήματα DCAT-AP μέσω του αποθετηρίου SEMIC στο GitHub.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Leave a Comment